FELNŐTT ÉS JUNIOR TÁJÉKOZÓDÁSI BÚVÁRÚSZÓ NYÍLT EURÓPA-BAJNOKSÁG 2018 - VERSENYZŐI BEMUTATKOZÁS 4. RÉSZ

Májer Zsófia

[Csepel Barakuda Búvár Sportegyesület]

Hogyan készültél/készülsz a Nyílt Európa-bajnokságra?

A medencés úszó- és a tavi tájolós edzések mellett szárazföldön is, futással és kerékpározással.

Milyen eredményre számítasz?

Ez lesz az első Európa bajnokságom, így nem számítok semmilyen konkrét eredményre, a célom csak annyi, hogy a lehető leggyorsabban és legpontosabban teljesítsem az összes versenyszámot. 

Hány évesen kezdted a tájékozódási búvárúszást?

13 évesen. Az elsők között voltam, akik már a sport gyerekeknek kitalált, egyszerűsített, felszíni változatában is versenyeztek. A klasszikus változatot versenyszerűen 14 évesen kezdtem, habár edzéseken már hamarabb is próbálgattam a tájolóval való úszást.

Mi vonzott ehhez a sportághoz?

Ovis korom óta úszok, és a nyaralásokon is nagyon kicsi korom óta nézem előszeretettel a vízi élővilágot maszkban, sznoriban és uszonyban. Amikor a margitszigeti uszodában megláttam, hogy mindezt sportként is lehet űzni, nagyon megörültem, és elkezdtem az uszonyosúszó edzésekre járni. Ekkor mindössze 9 éves voltam, azt, hogy a tájékozódási búvárúszás is létezik, csak azon a nyáron tudtam meg, de amint elkezdtem, beleszerettem ebbe a különleges sportágba, amiről mesélve még mindig csak csodálkozást és csodálatot kapok válaszul.

Mi volt az eddigi legjobb élményed versenyen?

A tavalyi Csepel Kupán az 5 bója versenyszámot egy másik versenyző miatt fel kellett adnom, és az utolsó induló után újraúszhattam. Csaszival előre megbeszéltük, hogy melyik bója merre volt, illetve, hogy a többiek hova érkeztek, és ezek alapján merre kell keresnem. Megmondta, hogy az addigi elsőnek mennyi volt az ideje, és biztosított róla, hogy közel fél perccel tudok jobbat úszni nála. Másodjára már érzésre is jobban ment, és mikor feljöttem, a parton állók mind tapsoltak. Átfutott az agyamon, hogy vajon sikerült-e, de amikor láttam, hogy Csaszi beúszott elém, tudtam, hogy megszereztem az első egyéni aranyérmem.

Mi leszel, ha nagy leszel?

Még nem tudom pontosan, de valamilyen természettudományos irányba szeretnék elindulni a gimi után, amiből még 3 évem hátravan, így addig még körvonalazódik, hogy pontosan mi is lesz belőlem.

Mit szeretnek benned legjobban a barátaid?

Hogy tudják, rám bármikor számíthatnak, mindig ott leszek nekik, és segítek a legnagyobb problémán is túljutni.

Hogy tudod összeegyeztetni a sportot az iskolával?

Viszonylag könnyen. Az edzéseink este vannak, így suli után meg tudom tanulni, amit kell, illetve a házikat is el tudom készíteni, így általában sikerül elkerülni, hogy az iskola az edzés rovására menjen, vagy fordítva. Tavaly az 9.-et elkezdve már felmerültek problémák a 8. órák körül, mert messze lakok az edzések helyétől, de szerencsére végül sikerült megoldani, és amellett, hogy kitűnő tudtam maradni az ország egyik legerősebb gimnáziumában, idén a válogatottba is sikerült bekerülnöm.