Elbúcsúztatták Mede Mártont

2022.05.05.

Több százan emlékeztek Mede Mártonra a múlt pénteken megtartott búcsúztatón. A jósvafői Kossuth-barlang feltárása során, április elején elhunyt barlangibúvár a természettudományi területen túl a versenysport szempontjából is kiemelkedő alakja volt a magyar búvárközösségnek.

2002-ig a Csepeli Barakuda Búvár SE igazolt sportolója volt 2003-tól az Amphora Búvárklub színeiben indult tájékozódási búvárúszó versenyeken Mede Márton, az április elején, szabadidejében végzett feltáró munka közben elhunyt barlangibúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főtörzsőrmestere volt.

1999-től 2015-ig, kilenc világbajnokságon 33 versenyszámban indult, egy ezüst- és négy bronzérmet szerzett. 2002 és 2014 között hét kontinensviadalon, 27-szer úszott, négyszer a dobogó második, hatszor a harmadik fokára állhatott. 1995-től 2005-ig indult magyar bajnokságon, összesen tízszer ünnepelhetett országos bajnoki címet, ebből ötöt MONK-ban, ötöt a csapatversenyben ért el.

Április 29-én megtartott búcsúztatóján többszázan emlékeztek rá.

„Biztos vagyok benne, hogy többen is lettek volna, ha a nemzetközi búvárközösség tagjai is részt tudtak volna venni a megemlékezésen. 2001-ben már vébé-érmes volt, 2004-ben pedig Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott. Nagyon sok nemzetközi versenyen részt vett, számtalan sporttársi, baráti kapcsolata szövődött” – mondta el Balázs Gergely, a Magyar Búvár Szakszövetség tudományos alelnöke, az Amphora Búvárklub aranyfokozatú tagja, búvároktatója, aki ott volt a Kossuth-barlang újabb feltárási kísérleténél, és a mentésben is részt vett.

„Óriási veszteség a hazai búvárközösségnek. Egyik legrátermettebb, legaktívabb magyar barlangi kutatóbúvár volt, számtalan hazai is és külföldi barlang kutatását, új járatainak felfedezését vitte előre. Idén arra is rábeszéltem, hogy a Szakszövetség által rendezendő gyékényesi , augusztus végi tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokság szervezésében is részt vegyen, minden tekintetben aktív szakembert veszítettünk el, akire az Amphora Klub életében közösségi szinten is mindenben lehetett számítani” – tette hozzá.

Őszinte részvéttel búcsúzunk, nyugodj békében, Marci!

Nyitókép: Facebook/Amphora Búvár Klub