A magyar apnea felkerült a világtérképre

2021.11.03.

Az alig 3 éve alakult nOxygen Apnea Club főszervezésében, a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) támogatásával október utolsó hétvégéjén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában mérhették össze tudásukat a magyar szabadtüdős merülők. Ráadásul mivel nyílt bajnokságot rendeztek, további nyolc nemzet képviselői is részt vettek az eseményen.

Ez azért volt kiemelten fontos a szervezők számára, mert a környező országok a világelithez tartoznak, így a sportág legkiemelkedőbb alakjai is Budapestre látogattak. A nOxyCup Országos Nyílt Apnea Bajnokságon összesen 30 sportoló ugrott medencébe két nap alatt, amely során három számban – statikus, uszony nélküli és uszonyos versenyben mérkőztek meg egymással.

Az MBSZ rendkívül fiatal szakágának lendületes fejlődését mutatja, hogy 10 nemzeti csúcs dőlt meg a hétvégi verseny során. Az új magyar nemzeti csúcsok mellett, szerb, horvát, olasz és lengyel nemzeti csúcsot is megjavítottak a nemzetközi mezőny indulói. Ráadásul az esemény szenzációjának számít, hogy a medencés szezon edzéseit épp csak megkezdő lengyel Magdalena Solich-Talanda párosuszonyos versenyszámban világcsúcsot úszott. Ezzel a női párosuszonyos versenyszám új világrekordja 236,2 méter, amit a versenyző egy levegővel 3 perc 50 másodperc alatt tett meg.

Reményi Attila és Sopronyi András egyaránt 180 métert úszott szintén a párosuszonyos számban. Ezzel jelenleg holtversenyben tartják a párosuszonyos szám országos csúcsát. „270 méter körül van a világcsúcs, és mi igyekszünk felzárkózni: tavaly az én csúcsom volt 167m, most ezt javítottuk 180-ra, de gyerekcipőben jár még ez a sportág itthon” – nyilatkozta a verseny után Reményi. „Óriási célkitűzésünk az egyesülettel, hogy legalább a környező országok szintjére feljöjjön a csapat, és ebből a szempontból nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a közép-európai régió több országa a világ élvonalához tartozik, a lengyelek, horvátok, szerbek legkiemelkedőbb versenyzői világviszonylatban is az elit tagjai” – tette hozzá Sopronyi.

Az eseményt két világszövetség, a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) és a Nemzetközi Apnea Szövetség (AIDA) is elismeri, az itt elért eredmények mindkét szervezet versenyrendszerében érvényesek.

Fotó: Kónya András, a képen: Magdalena Solich-Talanda