Apnea


Warning: Undefined array key "description" in /data/2/5/250dabc8-cfc7-4b27-a84f-0d66aa14ad77/buvar.hu/web/wp-content/themes/buvar2021/inc/TemplateHelper.php on line 1228

Warning: Undefined array key "description" in /data/2/5/250dabc8-cfc7-4b27-a84f-0d66aa14ad77/buvar.hu/web/wp-content/themes/buvar2021/inc/TemplateHelper.php on line 1228

AZ APNEARÓL

A legősibb búvárkodási mód az volt, mikor az ember légzésvisszatartással merült a tenger mélyére. Kezdetben élelemszerzés céljából, majd a megélhetést biztosító szivacseladás motiválta az első szabadtüdős búvárokat. Az első búvárversenyek is szabadtüdős távúszások voltak. A szabályok már ekkor kikötötték, hogy nem lehet 50 méternél hosszabb távon szabadtüdős búvárversenyt rendezni. Ez a szabály máig érvényes a szabadtüdős búvárúszásban. Ezt a versenyszámot, ami jelenleg a búvárúszáshoz tartozik, gyakran apneának is nevezik. De a CMAS nem ezt érti apneán. Akkor mégis mi az apnea? Az apnea a szabadtüdős búvárkodás egyik változata, ahol nem a gyorsaság a meghatározó, hanem az, hogy a versenyző egy levegővétellel milyen eredményre képes. Számos versenyt rendeznek ebben a szakágban, melyek közül néhányat medencében, a többségét viszont tengerben bonyolítják le.

Medencében statikus és dinamikus versenyszámokat rendeznek. A statikus apnea versenyszámban az a cél, hogy a búvár egy helyben lebegve a lehető leghosszabb időt töltse a víz alatt egy lélegzettel, míg a dinamikus verseny során egy levegővel a lehető leghosszabb távot kell leúszni a víz alatt. A dinamikus változatot lehet uszonnyal, és anélkül is rendezni. Létezik egy harmadik változat (speed-endurance apnea) is a dinamikuson belül, amelynél egy előre megadott távolságot a lehető leggyorsabb idő alatt kell teljesíteni. Leggyakrabban 100 és 400 méteren rendeznek versenyeket, de más távok is lehetségesek.

A no limit merülésnél, a búvár egy kötél mentén „szán” segítségével merül a célmélységbe, majd az adott mélység elérését követően a felemelkedést egy levegővel töltött ballon segíti. Nincsenek korlátozások a „szán” súlyát illetően. A süllyedés sebességét szintén a búvár szabályozhatja. AVariable Weight merülésnél (merülés változó súllyal) a búvár kötél mentén egy „szán” segítségével merül, melynek súlya a búvár testsúlyának harmada, de maximum 30 kg lehet. A szán süllyedési sebességét a búvár szabályozhatja. A no-limit merülésekhez képest a különbség annyi, hogy a búvárnak saját erejéből kell a felszínre emelkedni. A Constant Weight kategóriánál a búvár ugyanannyi súllyal merül le és emelkedik a felszínre. AFree Immersion során a búvár kötél mentén húzva magát merül, azonban a merüléshez és a felemelkedéshez csak a két karját használhatja. A skandalopetra egy csapatverseny, ahol egy kő (márványlap) segítségével merül mélybe a búvár. A társa a felszínen várja, és segíti a felemelkedésben.