Áprilisban Kaposváron is szurkolhattunk a magyaroknak

2022.05.05.

Idén áprilisban 11. alkalommal rendezték meg Kaposváron az 1. MCM-DIAMANT Uszonyos- és búvárúszó versenyt, több mint 200 versenyzővel. A versenyen a magyarok 161 érmet szereztek, Béres Attila pedig új korosztályos csúcsot döntött 400 m uszonyos gyorsúszásban.

2021-ben a jubileumi, tizedik 1. MCM-DIAMANT Uszonyos- és búvárúszó versenyt sajnos a koronavírus miatt zártkörűen kellett megrendezniük a szervezőknek, a megszokottnál kisebb versenyzői létszámmal, ám 2022-re szerencsére elkezdett visszaállni minden a rendes kerékvágásba.

A verseny ezúttal megemlékezéssel kezdődött, ahol a résztvevők és szervezők egyperces néma csenddel és képpel tisztelegtek az elhunyt búvártársuk, Mede Márton iránt.

„Több, mint 200 versenyző érkezett Kaposvárra, a magyar élmezőny nagyrésze rajtkőre állt az eseményen. Tavaly a pandémia miatt külföldiek nem jöhettek a versenyre, most azonban egyharmaddal többen voltunk, mint 2021-ben. Még most is voltak persze hiányzók, hiszen a külföldiek is csak most kezdenek mozgolódni a korlátozások után, jövőre már reméljük jóval többen látogatnak el hozzánk más országokból is” – mondta el Kovács László, az esemény főszervezője.

A verseny egyik fontos célja volt, hogy az idősebb korosztályt is megszólítsák a rendezők, mivel kevés olyan uszonyos verseny került lebonyolításra Magyarországon, amely megszólítja a szenior versenyzőket. A szakember elmondta: emellett a válogatott tagjai és a junior versenyzők is szép teljesítményt nyújtottak. Az összesített éremtáblázaton az első három helyen a Búvársuli Sportegyesület, a Kaposvári 1 MCM-Diamant Adorján SE és a Debreceni Búvárklub végeztek.

„Elsősorban a saját versenyzőimről tudok beszélni: sokuknak sikerült közel kerülniük az egyéni csúcsokhoz, volt, akiknek ezt sikerült is megdönteniük. A fiataloknál előfordult még hogy egy egy sportoló túlizgulta a versenyszituációt, de ez remek alkalom volt hogy éles helyzetben több rutint gyűjtsenek. Úgy gondolom, hogy az időszaknak megfelelő állapotba vannak sportolóink.

A felnőttek mellett az utánpótlás versenyzőink is elég sok érmet szereztek, összességében elégedettek lehetünk a kollégáimmal. A többi egyesület nevében nem nyilatkozhatok, de az biztos, hogy volt egy-két kiemelkedő eredmény más kluboknál is, így ki merem jelenteni, jól teljesítettek a magyar uszonyosúszók.” – értékelt a szakember.

Nyitókép: Facebook/Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE