Uszonyosúszás

A búvársport szakágai közül a legnépszerűbb az uszonyosúszás mely uszodai sportág. Gyorsaságával és látványosságával kiemelkedik az uszodai sportágak közül, ezért is nevezhetjük az uszodai Forma 1-nek. Hazánkban, évek óta ez az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág.

Búvárúszásban a legfontosabb felszerelési eszköz az uszony, amelynek segítségével a versenyzők lényegesen gyorsabban haladnak a vízben, mint a klasszikus úszók. A sportolók napjainkban már kizárólag a gyorsabb úszást biztosító delfin lábtempót (lábaikat összezárva együtt mozgatva) használják. Ehhez a speciális mozgáshoz lett kifejlesztve az úgynevezett delfinuszony (monofin), amely alakjáról kapta a nevét. A nagyméretű uszonylapon két uszonyfej van rögzítve, tehát a versenyző mindkét lábát egyszerre használja az uszony mozgatására, eltérően a klasszikus búvár uszonyoktól, ahol mindkét lábon egy-egy külön uszony van. Az uszony mérete nincs korlátozva. A levegővételhez a felszíni úszásnál légzőcsövet (max. hossza: 48 cm) használnak. Búvárúszásnál a légzőcső helyett légzőautomatával felszerelt sűrített levegővel feltöltött búvárpalackot használnak, kivéve az 50 m-es búvárúszást, amelyet egy levegővétellel teljesítenek a versenyzők.

Úszás fajták és a versenytávok: felszíni úszás (50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4×100, 4×200 m), búvárúszás (50, 100, 400m), uszonyos gyorsúszás (50, 100, 200 m) (kisméretű, gumi – műanyag uszonyokkal történik az úszás)

Szabadvizekben kerülnek megrendezésre a hosszútávú uszonyosúszó versenyek, melynek programjában 6.000 m, 20.000 m egyéni és 4×3.000 m váltó számok szerepelnek.