Nyolc magyar indul a FISU és a CMAS első közös szervezésű versenyén

2022.03.31.

Az Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) és a Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) először működik együtt nemzetközi egyetemi világkupaverseny megrendezésében, április 1-2-ig három magyar egyetem képviseletében nyolc uszonyosúszó ugrik medencébe Lignanóban.

Az olaszországi Lignanóban rendezik a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) és a Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) első közös világkupaversenyét. Korábban évről évre a CMAS égisze alatt rendeztek egyetemi világbajnokságot, ebben a sportágban azonban a FISU most először állt az egyetemi sport mellé. A CMAS célja az együttműködéssel, hogy az uszonyosúszás minél közelebb kerüljön az Universiade-hoz, amely akár az ötkarikás programba kerülés előszobájának is tekinthető.

„Sok úszó és uszonyosúszó nevezett az eseményre, az volt a cél, hogy minél több versenyzőt vonultassunk fel Olaszországban, hogy a FISU is lássa, mennyi sportolót vonz ez a rendezvény” – mondta Kovács Zsófia, a CMAS uszonyosúszó szakbizottságának tagja, aki a Pécsi Tudományegyetem csapatvezetője is egyben, hatan indulnak Lignánóban az oktatási intézmény képviseletében. „Egyébként a FISU nem csak a nevét adja a világkupához, a küldötteik is jelen vannak a helyszínen” – tette hozzá a sportvezető.

A háborús helyzet azonban nem tesz jót ennek a sportágnak sem, mivel az ukránok, fehéroroszok és oroszok kiemelkedőek ebben a sportágban, ez pedig a versenyzői létszámra is rányomja a bélyegét, mivel Oroszország és Fehéroroszország a FISU rendezvényein sem indulhat. Pozitívum viszont, hogy több olyan egyetemista is uszonyt húz az eseményre, aki egyébként úszik, csak eszköz nélkül.

„Én mindig igyekeztem terjeszteni, hogy az úszás és az uszonyosúszás között van átjárás, erre több példa van a hazai élmezőnyben is, hiszen a sprinter Takács Krisztián, illetve Balog Gábor korábban is indult uszonyosúszó világkupán is, míg Holoda Péter utazik az idei Világjátékokra, Birminghembe, ahogy Senánszky Petra is bontogatja a szárnyait az úszók között. Erre alapozva ismertettem meg a Pécsi Tudományegyetemen a víz alatti sportágakat az úszókkal, és most többen vannak az itteni csapatban, akik ezáltal próbálták ki az uszonyos gyorsúszást, amely a bifin miatt a legközelebb áll a sima gyorsúszáshoz. Persze ehhez kellett az úszóedző Katona Máté nyitottsága is, aki lehetőséget adott arra, megmutathassam a hallgatóknak a sportágunkat” – magyarázta Kovács Zsófia. „Bizakodva állunk rajthoz, reméljük, lesz magyar érem, de nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, épp, mert az úszásból átkacsintgató versenyzők miatt kiismerhetetlen a mezőny.” – nyilatkozta a várakozásokról.

A Pécsi Tudományegyetemről Semostyán Róbert, Tiba Benjamin, Vincze Lara, Kőszegi Lilla, Velner Viktor és Szalánczi Áron ugrik medencébe április elején, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári tanulója, Hamlin Matthew és a Neumann János Egyetemről Blaszák Lilla is indul a világkupán. Hamlin és Blaszák a Világjátékokon is ott lesz a váltóval, Semostyán idei célja pedig, hogy megússza a kolumbiai világbajnoksághoz szükséges szintidőt.

A nyitóképen balról jobbra: hátsó sor:  Szalánczi Áron (PTE), Tiba Benjamin (PTE), Kőszegi Lilla (PTE), Vincze Lara (PTE), Velner Viktor (PTE), első sőr: Semostyán Róbert (PTE), Blaszák Lilla (NJE), Hamlin Matthew (MATE)