Régiós verseny a sportolói barátságokért

2021.11.22.

November 14-én rendezték a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában a 2021-es Régiós Válogatott Viadalt, amely egy új rendszerű verseny az uszonyosúszók számára, ez volt az első ebben a lebonyolítási formában, hagyományteremtő céllal. Lényege, hogy a sportolók nem klubok szerint, hanem az ország régióit képviselve ugrottak medencébe.

Nyugati, keleti és déli régióra osztották az országot múlt hétvégén a Régiós Válogatott Viadal szervezői, hogy az egymáshoz közel működő klubok versenyzőit közelebb hozzák egymáshoz, és egy, a megszokott, kicsit távolságtartóbb hangulatot egy kicsit bulisabb stílusra váltsák. Az úszóktól átemelt lebonyolítási forma tesztversenye a főszervező Gurisatti Róbert szerint hosszú távon el fogja érni a célját. „Ez egy új kezdeményezés, amelyet azért szeretnénk bevezetni, évről-évre megrendezni, hogy a sportolók jobban megismerjék egymást, és ne csak vetélytársakként, hanem csapattársakként tekintsenek egymásra” – mondta el a lebonyolítási forma kapcsán Gurisatti Róbert. „Nem tudtuk, hogy a klubok, a versenyzők hogyan fognak reagálni erre, de úgy tűnik, jól sült el” – tette hozzá.

Minden régiós válogatott korosztályonként öt-öt férfi és női versenyzőből állt, két úszó ugorhatott medencébe távonként, és csak döntőt úsztak, tehát időfutamok voltak.

„Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek, fiatalabb korban nem állnak össze bandázni. A Válogatott az már más, ők jobban ismerik egymást, de jó lenne, ha már azelőtt is azt látnánk a különböző korosztályoknál, hogy az eseményeken átjárnak egymáshoz, beszélgetnek, és nem csak ellenfélként tekintenek egymásra” – fejtette ki Gurisatti. „Ehhez az ismerkedéshez, barátkozáshoz megteremtettük az alaphangulatot: már a versenyt megelőző napot együtt töltötték a sportolók, este is közös program volt, így nem csak a klubtársaikkal találkoztak. A megnyitón aztán csapatonként, saját maguk által választott zenére vonultak be, ami szintén újdonság volt számukra, a versenyen pedig volt kihangosított ceremóniamester, aki szinte helyszíni kommentátorként vitte végig a versenyt.”

A szervezők azt remélik, hogy a következő egyéni versenyen, ahol az uszonyos úszók ismét első sorban klubjukat képviselve állnak rajthoz, már oda fognak menni egymáshoz a versenyzők a lelátón, és közvetlenebbül, fesztelenebbül tudnak majd egymással beszélgetni, örülni egymás sikereinek, épp úgy, mint a régiós versenyen.

Végeredmény:

  1. Keleti régió
  2. Nyugati régió
  3. Déli régió

Részletes eredmény: https://results.buvar.hu/regiosviadal2021/