Veress András: Fantasztikus volt magyarnak lenni az első napon

2022.07.09.

Az idei Világjátékok első versenynapján máris medencébe ugrottak az uszonyosúszók, akik rögtön három arany, egy ezüst és három bronzéremmel nyitották az eseményt.

Nem lesz könnyű dolga a többi sportág magyar képviselőinek a Világjátékokon, mivel az uszonyosúszók rögtön a rangos megméretés nyitónapján igen magasra tették a lécet.

Senánszky Petra címvédőként állt rajtkőre 50 méter uszonyos gyorsúszásban, s ismét a nyakába került az aranyérem, ezzel harmadik győzelmét aratta a nem olimpiai sportágakat felvonultató legrangosabb viadalon. Mögötte Varga Krisztina gyengébbik számában is odaért a dobogó legalsó fokára, így tulajdonképpen két magyarnak szólt a himnusz, s ez nagyon biztató a 100 méteres táv előtt.

100 méteres távon nagyot csatázott Holoda Péter az uszonyos gyorsúszók férfimezőnyében: megérte az erőfeszítés, hiszen meglepetésre ő is odaért a világ tetejére, akárcsak Mozsár Alex, aki magabiztos győzelmet aratott 400 méter felszíni úszásban, ráadásul Világjátékok-rekorddal. Ő sem egyedüli magyarként ünnepelhetett a versenyszámban, hiszen Bukor Ádám komoly betegségből felépülve állhatott dobogóra, a bronz került a nyakába – kifejezetten jó jel, hiszen 200 méteren is összejöhet a szép szereplés.

Károlyi Csilla ötödik alkalommal lehet ott a rangos sportesemény mezőnyében, az egész csapat nagy örömére pedig ezúttal első érme is meglett: 200 méter felszíni úszásban a harmadik helyen végzett. Veress András, a válogatott edzője úgy fogalmazott: a koronát a napra a 4×100 méter felszíni úszásban ezüstérmet szerző női válogatott tette fel.

„Fantasztikus élmény volt magyarnak lenni, sosem volt még ilyen sikeres első napja a csapatnak a világjátékokon, le a kalappal a versenyzők előtt! Ráadásul igazi csapatként működött együtt a stáb és a sportolók, az egész válogatott – talán erre lehetünk a legbüszkébbek” – nyilatkozta a szakember.

Vasárnapi program:

Férfi 50 m uszonyos gyorsúszás: Holoda Péter, Sincki Ádám
Női 100 m felszíni úszás: Suba Sára
Férfi 200 m felszíni úszás: Bukor Ádám, Mozsár Alex
Női 100 m uszonyos gyorsúszás: Senánszky Petra, Varga Krisztina
Női 400 m felszíni úszás: Szabó Anita, Blaszák Lilla
Férfi 4×100 m felszíni úszás, váltó: Mozsár Alex, Hamlin Matthew, Kiss Nándor, Bukor Ádám
Női 4×50 m felszíni úszás, váltó: Senánszky Petra, Szabó Anita, Károlyi Csilla, Varga Krisztina