Beszámoló a víz alatti rögbi sportág legfrissebb eseményeiről

2022.11.10.

Aktívan telt az elmúlt időszak víz alatti rögbiseink számára, ebből tudunk megosztani egy rövid összefoglalót.

Október első hétvégéjén az UWR Tiszavirág SE két játékosa utazott Luxemburgba vendégjátékosként versenyezni.

Az egyikük, Klima András (a magyar víz alatti rögbi szövetségi kapitánya) egy angol csapathoz, a PURE-Bull Sharks-hoz csatlakozott be, míg a másik játékos, Somogyi Péter a Paris-Freiburg francia játékosokból álló egységet erősítette. 

A kétnapos kupa első napján, szombaton voltak megtartva a helyosztó mérkőzések, ezután pedig – a víz alatti rögbiben rendhagyó- egyenes ági feljutás, avagy K.O. Phase-ben derültek ki a végső eredmények. A K.O. Phase nem csak azért volt nehéz, mert az első vereségig folyamatosan játszani kellett, hanem mert ha döntetlennel ér véget a mérkőzés, életbe lépett egy sor új szabály, miszerint:
– A csapatonként 6 vízben lévő ember nem jöhet ki cserélni

– Ebből a 6 játékosból percenként ki kell állnia egynek (Min. 3 embernek kell maradnia a vízben)

– Akkor van vége a mérkőzésnek, amikor gól születik.

A versenyen András és csapata tízből nyolcadik lett, míg Péter és csapata a tízből az ötödik helyezést érte el. 
A tornán a játékosok szeptember 30 –október 3. között vettek részt.  Magyarországról Belgiumon keresztül utaztak Luxemburga, hogy minél költséghatékonyabb legyen az útjuk, így összesen 65000 Ft volt versenyzőink költsége fejenként.

A másik esemény ahol a magyarok képviselték magukat az október 23-án megrendezésre kerülő, nagy hagyományokkal rendelkező Cseh Liga első fordulója volt Bécsben. Ez a versenysorozat két részre bontja a csapatokat: 

– Az erősebb csapatok vannak az 1. Ligában

– A gyengébbek pedig a 2. Ligában

A Tiszavirág SE játszotta az első mérkőzést a Spanish Friends Spanyol csapat ellen. Ez a meccs döntötte el, hogy a csapat fel kerül-e az 1. Ligába. A mérkőzés rendkívül szoros, 0-0 végeredménnyel zárult, így büntető párbajjal kellett eldönteni, hogy melyik csapat jut fel a „nagyok” közé. 
Ezt a kihívást szépen abszolválta a csapat, 3-2 re legyőzték a spanyolokat. A versenyen sajnos ez volt az egyetlen meccs, amit a csapat meg tudott nyerni, az idő előrehaladtával egyre jobban fáradtak a mieink, ezzel arányosan egyre több gólt kaptak. (A részletes eredmények az uwr.cz weboldalon találhatók)

A vereségektől függetlenül a csapat elégedett volt az összteljesítménnyel, hiszen  ki tudott állni a kupára a maximális 12 fővel,valamint az osztrák szövetségi kapitány is elismerően szólt a fiatal játékosokról, ami nagy dicsőség a klubnak, hiszen évekkel ezelőtt ez a személy segítette elindítani Magyarországon a víz alatti rögbi sportágat.

Víz alatti rögbi információk