Víz alatti rögbi


Warning: Undefined array key "description" in /data/2/5/250dabc8-cfc7-4b27-a84f-0d66aa14ad77/buvar.hu/web/wp-content/themes/buvar2021/inc/TemplateHelper.php on line 1228

Warning: Undefined array key "description" in /data/2/5/250dabc8-cfc7-4b27-a84f-0d66aa14ad77/buvar.hu/web/wp-content/themes/buvar2021/inc/TemplateHelper.php on line 1228

A VÍZ ALATTI RÖGBIRŐL

Víz alatti rögbi (UWR) egy aránylag új sportág, amelyik a német búvárklubok erőnléti edzései során alakult ki. Elég kevés közös van a víz alatti rögbi és a „normál” rögbi között, kivéve talán a nevet. Medencében játsszák, amelynek mélysége 3,5 m és 5 m között van. A kapuk (nehéz, fém kosarak, amelyek átmérője körülbelül 40 cm) a medence alján helyezkednek el. A két csapat (kékek és fehérek) hat-hat játékossal, és hat-hat cserével megpróbálják bejuttatni az enyhén süllyedő (sós vízzel töltött) labdát az ellenfél kapujába. A játék gyors, és fárasztó, ezért a játékosok cseréje menet közben történik.

A játék folyamatosan a víz alatt történik, és a labda nem hagyhatja el a vizet. A labdát passzolni lehet a másik játékosnak a tér bármely irányába (három dimenzióban). A labda körülbelül 2-3 métert „repül” mielőtt a víz megállítja. Emiatt a jó helyezkedés és a pontos passzolás alapvető, de mindenképpen előnyt jelent a gyorsaság, a mozgékonyság vagy akár az alacsony oxigénfogyasztás.

A játékosok a szokásos úszóruha (úszónadrág, vagy lányoknál dressz) mellett búvármaszkot, légzőcsövet (snorkel), papucsos uszonyt és a füleket mechanikusan védő sapkát viselnek.

 

 

 

A mérkőzést három bíró figyeli: ketten a vízből, a főbíró pedig a partról kézjelekkel irányít. A bírók a víz alatt is hallható hangjelzéssel állítják le vagy indítják el a játékot. Világversenyeken van egy negyedik bíró is, a főbíró segédje. Leginkább adminisztratív feladatokat lát el, figyeli a büntetések, cserék szabályos menetét.

A víz alatti rögbi abban egyedülálló csapatjáték, hogy a világon egyedül ezt játsszák 3 dimenzióban. 

A sportág vezető nemzetei a skandináv államok. Németországban például 200 bejegyzett sportegyesület van, de vannak csapatok Ausztriában és Csehországban is.

A víz alatti rögbi a Víz alatti Tevékenységek Világszövetségének, francia neve után (Confederation Mondale des Activites Subaquatiques) a CMAS-nak a keretei között működik.