Víz alatti fotózás

A VÍZ ALATTI FOTÓZÁSRÓL

Az országos víz alatti fotópályázatokról

 A hetvenes évek elején azokban a polgári (többnyire természetbarát) búvárklubokban vetődött fel egy országos fotópályázat megrendezésének gondolata, amelyek a víz alatti fényképezés területén akkor a legaktívabbak voltak: az Amphorában és a Delfinben.

Az első, 1972-es pályázat azután hagyományt teremtett, utána jó két évtizeden át, öt évenként(1972, 1977, 1982, 1988, 1993) került sorra az országos seregszemleAz első három pályázatnál zsűrielnöknek Kollányi Ágoston Kossuth-díjas filmrendezőt, míg a versenyeredmények és egyes képek publikációjához a Természet Világa című folyóiratot sikerült megnyerni. A legtöbbször felkért zsűritag ezekben az években Bojtár Ottó fotográfus-biológus, Dióssi Ferenc fotóművész-operatőr és Z. Vincze György sportújságíró-szerkesztő voltak.

1972-ben 218 kép érkezett a pályázatrahárom víz alatti (kisdia, nagydia, papírkép) és egy felszíni búvártémájú kategóriában. (Egészen az 1988-as pályázatig egyes kategóriákban fekete- fehér papírképekkel is pályázni lehetett.) A díjak java részét Dióssi Ferenc és Násfay Béla nyerte el, beleértve a különdíjakat is, képanyaguk ismeretterjesztő értékeiért. A legszebb felvételeket 1973. februárjában a TIT Természettudományi Stúdiójában is kiállították. Az MHSZ tisztségviselők vezette akkori Magyar Könnyűbúvár Szövetség (MKBSZ) 1977-től ajánlott fel különdíjat a legjobb versenysport témájú felvételnek.

1977-ben 225 képet küldtek be,az első pályázathoz hasonló kategóriákban. Ezen a versenyen Plózer István emelkedett ki a mezőnyből, elsősorban kitűnő víz alatti barlangi felvételeivel, de a „régiek” közül Dióssi Ferenc és Kenéz György ismét letette a névjegyét egy-egy első helyezéssel. A különdíjasok közül kiemelkedett Kunkovács László fotóművész víz alatti kutatómunkákról készített képsorozata.

1982-ben 231 kép szerepelt, három víz alatti és egy felszíni kategóriában. A nagyméretű diapozitívok ekkorra már eltűntek a pályázatról  az  édesvízi felvételek viszont önálló kategóriát követeltek meg maguknak. Ezúttal Ember Sándor, Kenéz György és Násfay Béla osztozott szinte valamennyi díjon.

Az 1988-as volt az egyik legsikeresebb pályázat, hiszen 26 szerző 532 képpel jelentkezett. A rendező ismét az Amphora Búvár Klub volt, ezúttal a Korall Természetbarát Búvár Klubbal és az Élet és Tudomány szerkesztőségével karöltve, a zsűri elnöke pedig Rácz Gábor filmrendező, az MTV Natura szerkesztőség vezetője. A legtöbb díjat a Násfay házaspár vitte haza, de ismét jól szerepelt barlangi felvételeivel Ember Sándor is. A verseny két meglepetését Csukás László szlovákiai magyar búvárfotós szerezte remek édesvízi felvételeivel, valamint Herbst Rudolf fotóművész szép fekete-fehér papírképeivel. Számos különdíjat is kiosztottak a fent említett fotósok között. A verseny árnyoldala ennek ellenére a díjkiosztás volt, a plakettek ugyanis csak egy évvel később készültek el, és több díjazottnak még azután is elfelejtették kiküldeni.

A politikai rendszerváltozás során, 1989. december 9-én, az MKBSZ jogutódjaként, de demokratikus választás útján, megalakult a Magyar Búvár Szövetség (MBSZ), a szervezett magyar búvárok teljes körének és minden irányú víz alatti tevékenységének összefogására. Magyarország csakhamar bekapcsolódott a Búvár Világszövetség (CMAS) sokrétű tevékenységébe és búvárminősítési rendszerébe is. Így vált lehetővé, hogy az MBSZ ­- a Világszövetség elő-zsűrijének döntése alapján – Dombovári Tibort és Násfay Bélát nevezze az 1992-ben Kubában sorra kerülő 4. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra. A világbajnokságon „éleslövészet” (shoot-out rendszer) van, azaz a helyszínen, meghatározott számú és idejű merülés alatt kell elkészíteni a felvételeket. A VB-n Dombovári ezüstérmet szerzett a makró kategóriában, valamint 4. helyet a nagy látószögű és 6. helyet a kreatív versenyszámban.

Az 1993-as jubileumi versenyt 5. Magyar Búvárfotós Pályázat néven már a Magyar Búvár Szövetség rendezte meg, mégpedig az akkori nemzetközi gyakorlatnak jobban megfelelő négy víz alatti (mérsékelt tengeri, trópusi, makro és édesvízi), valamint a nálunk hagyományos barlangi kategóriában. A pályázat fő szervezője Dombóvári Tibor – az akkor már nemzetközileg is eredményes magyar búvárfotós -, támogatója pedig a Nikon Magyarország Kft. volt. Talán a legutóbbi szervezési hibák, vagy a kedvezőtlen nyárvégi időpont volt az oka, de a pályázatra csak 118 kép érkezett be.A barlangi kategóriát leszámítva azonban a színvonal magas volt, legalábbis ami a győztes és a helyezett képeket illeti. A díjak többségét Násfay Béla szerezte meg.

Az 1994. évi 5. CMAS VB-t Dél-Koreában rendezték, Dombovári Tibor és Násfay Béla vett rajta részt. Egy közeli tornádó alaposan felborította a programot, egy kikötő melletti öbölbe szorította be a teljes mezőnyt, és a magyarok ezúttal nem kerültek az első tízbe. A Búvár Világszövetség 1995-ben Egyiptomban, Sharm el Sheik környékén rendezte meg első Víz Alatti Fotó Világkupa versenyét, amelyen ismét Dombovári és Násfay indulhatott. Ezúttal Násfay szerzett egy 5. helyet a nagy látószögű kategóriában. 1996-ban Gulyás Zsolt jutott ki a 6. CMAS VB-re és a makro kategóriában ugyancsak 5. helyen végzett. 1998. szeptemberében került sor a 7. CMAS VB-re a norvégiai Alesundban. Zákányi László vállalkozott a fagyos kalandra, de nem sikerült az első tíz közé kerülnie.

Társrendezők, támogatók hiányában az MBSZ nem rendezte meg az 1998-ban esedékes országos pályázatot, csupán egy válogató versenyt tartott 1999. novemberében a 2000. évi 8. CMAS Víz Alatti Fotó Világbajnokságra.

A válogató első két helyezettje utazott az egyiptomi Hurghadába, Dombovári Tibor és Gulyás Zsolt. A versenyen Dombovári második világbajnoki ezüstérmét nyerte makro kategóriában, Gulyás pedig 5. lett hal kategóriában.

2001-ben az Magyar Búvár Szövetség a Tengeri Só alapítvánnyal karöltve rendezte meg a VI. Magyar Búvárfotós Pályázatot. A képek száma 132 volt öt kategóriában, amelyek mérsékelt égövi és trópusi tengeri, édesvízi, makró és egyéb merülések témákat öleltek fel. A díjak többségét és a nagydíjat ezúttal Kiss Gábor szerezte meg, Gulyás Zsoltnak csak a makro kategória elsősége jutott.

Ettől az időtől fogva, a kétévente sorra kerülő világbajnokságokhoz igazodva, a hazai országos versenyek is kétévente kerültek megrendezésre, az Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány társrendezésében.

2002. tavaszán a Magyar Búvár Szakszövetség ismét válogató versenyt tartott, amelyen a 2002. évi 9. CMAS VB-re kiutazó csapat búvárfotósait kereste. Meglepően nagy volt az un. FotóSó-n az érdeklődés, 16 induló 240 képpel pályázott ésKiss Gáborvalamint Gulyás Zsolt végzett az élen. Az augusztusi VB-n azután Franciaországban, Marseille környékén Gulyás világbajnoki ezüstérmet szerzett a „Nagy látószög búvárral” kategóriában, de Kiss is az első tíz között végzett.

2003-ban került sor a VII. Búvárfotós Országos Bajnokságra, egyben válogató versenyre. Az ekkor már nemzetközileg szokásos nagy látószögű, makró és hal kategóriák mellett ezúttal „búvárélet” kategóriában is lehetett pályázni szabadidő- és versenysport képekkel. 242 dia és 46 papírkép alkotta a mezőnyt. Ezúttal Gulyás Zsolt szerepelt legjobban, megelőzve Kiss Gábort, és letette névjegyét az utánpótlás részéről Előd László. Bár a „Best of Show” képet Kiss készítette, az összetett győzelemért a nagydíjat mégis Gulyás vitte haza.

A SUBMARINE Búvármagazin még 2001-ben kiírt egy sikeres pályázatot a búvárfotós utánpótlásnak, 2004. nyarán viszont már shoot-out versenyt rendezett a magyar búvárfotósoknak az Adrián. A verseny nagy látószögű és makró kategóriáját egyaránt Gulyás Zsolt nyerte meg.

2005-ben, a VIII. Búvárfotós Országos Bajnokságon már öt víz alatti kategória szerepelt: nagy látószög búvárral és anélkül, hal, makró és édesvízi felvételek. Tíz pályázó 193 képet nevezett a versenyre. Kiss Gábor és Előd László két-két győzelmet, míg Tóth József egyet szerzett. A „Best of Show” kép díjat Kiss Gábor nyerte meg, az összetett győztes, a nagydíjas viszont Előd László lett.

 

 

 

 

A 2005-évi 10. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra az MBSZ Gulyás Zsoltot és Előd Lászlót nevezte. A versenyre a spanyolországi L’Estartit-nél került sor négy földrész 24 országából 42 búvárfotós részvételével. Mindkét magyar bekerült a legjobb tíz közé a hal és a makró kategóriában, egyaránt a 9. helyen végezve.)

A 2007-évi IX. Búvárfotós Országos Bajnokságra már az év januárjában sor került, hogy egyúttal válogatni lehessen versenyzőt a tavasszal sorra kerülő mauritiusi VB-re. Az országos bajnokságon 14 induló 280 képpel pályázott. Násfay Béla 2, Előd LászlóSelmeczi Dániel és Tóth József 1-1 győzelmet szerzett, a „Best of Show” díj is Násfayé lett, az összetett versenyt mégis Előd nyerte.

A II. Submarine Búvárfotós Versenyt 2006. júniusában rendezte meg a búvármagazin Krk szigeten, a Buborék Búvárközpottal együttműködve. A nagylátószög kategóriát Tökölyi Csaba, a makrót Czeiler István nyerte, az egyéni-összetett verseny győztese viszont Selmeczi Dániel lett. A 2007-évi III. Submarine versenyre Pag-szigeten, a BlueBay búvárbázissal együttműködve került sor. A nagylátószög kategóriát ismét Tökölyi Csaba, a makrót Előd László nyerte. Az összetett győztes Tökölyi lett. A következő évben, 2008-ban ugyanott került sor a IV. ilyen versenyre Fotosub néven. Az induló tizenkét búvárfotós közül Tökölyi Csaba a makró, Kreicz József a nagylátószög kategóriát nyerte meg, míg a verseny legjobb képét Kurucz Balázs készítette.)

A X. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2009-ben, minden korábbinál népesebb mezőny, 29 búvárfotós indult 432 képpel. Mindez bizonyára az új, kompakt fényképezőgéppel teljesíthető ötödik kategóriának és az internetes képfeltöltésnek volt köszönhető. A kategória győztesek jól ismert nevek, a hal és a makró kategóriákban Gulyás Zsolt, a nagy látószögű és a mérsékelt égövi kategóriákban Előd László végzett az élen.

A kompakt kategóriában új neveket ismerhettünk meg, Szabó Tamás nyert a zsűri döntésével az azonos pontszámot elért Erdei Péter előtt. A „Best of Show” kép serlege, valamint az összetett elsőség nagydíja Előd László birtokába került.

2009. őszén a DIVECENTER.HU búvárportál is belépett a magyar versenyrendezők közé, és a Buborék Búvárközpont támogatásával a horvátországi Krk szigeten megrendezte első DC Fotósversenyét. A shoot-out versenyen tít búvárfotós szerepelt és fejenként 5-5 válogatott képet bocsátott zsűrizésre. A legjobb kép és kollekció díjat Előd Lászlónak ítélték, a kompakt kategóriát Szekrényes László nyerte meg.

A DC-RSBH 2010. Fotósversenyt a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatásával júliusban Egyiptomban, a Vörös-tengeren rendezték meg. Bár tizenkét búvárfotós indult, közülük tíz bocsátott 50 képet zsűrizésre. A legjobb kép és kollekció díját Bálint Attila nyerte el, míg a kompakt kategóriában Zank Zoltán győzött.

Ilyen hagyományok és előzmények után kerül sor 2011. februárjában a XI. Búvárfotós Országos Bajnokságra, amelyen a szervezők minden eddiginél nagyobb részvételre számítanak.

Versenyszámok (Kategóriák) shoot-out rendszerben:
(Megjegyzés: pályázati rendszerben is hasonlóak a kategóriák, lehetséges nemzeti eltérésekkel)

Hal kép (magányos hal vagy raj)
Nem fogadható el halfotónak amelyen csak olyan élőlények szerepelnek mint pl. teknős, polip, tengericsillag, emlősállat stb.
Egy hal részlet fotója akkor megengedett, ha az alkalmas a hal meghatározására a faja/neve és élőhelye alapján.
Az ebbe a kategóriába tartozó fotókon nem szerepelhet az asszisztens (modell), azonban ha a merülési hely és a használt lencse adottságai miatt más búvár/búvárok láthatók a képen, az nem ok a kizárásra.

Téma kategória (kép megadott témáról)
Minden bajnokságnak van egy témája, élőlénye, amelyet a Vizuális Bizottság határoz meg.
Az ebbe a kategóriába tartozó fotókon nem szerepelhet az asszisztens (modell), azonban ha a merülési hely és a használt lencse adottságai miatt, más búvár/búvárok láthatók a képen, az nem ok a kizárásra.

Közeli kép kategória
Közeli vagy makro fotó bármely témáról (kivéve a bajnokság megadott témáját).
A hal vagy a megadott téma részlet felvételeit nem fogadják el.
Az ebbe a kategóriába tartozó fotókon nem szerepelhet az asszisztens (modell), azonban ha a merülési hely és a használt lencse adottságai miatt, más búvár/búvárok láthatók a képen, az nem ok a kizárásra.
 

Nagy látószögű kép búvár nélkül kategória
A kategória bemutatja a természetes víz alatti környezet szépségét, beleértve az állat- és növényvilágot.
A megadott téma nem használható ebben a kategóriában fő témaként.
Az ebbe a kategóriába tartozó fotókon nem szerepelhet a modell vagy más búvár/búvárok. Ha mégis, az a fénykép kizárásának oka.

Nagy látószögű kép búvárral kategória
E kategóriába tartozik az a nagy látószögű kép, amelyen egy búvár is látható, aki az asszisztens (modell).
A megadott téma nem használható ebben a kategóriában. Szabadmerülő (freediver) nem szerepelhet ebben a kategóriában. (lásd generális szabályzat  2.14. cikket.) A merülőhely és a használt lencse körülményei miatt, ha más búvár/búvárok láthatók a képen (az asszisztensen kívül), az nem ok a kizárásra.

Kreatív kategória
Ebben a kategóriában a kreativitásnak nincsenek határai, feltéve, hogy a fotós nem mond ellent a  generális/specifikus szabályoknak (pl. szabadmerülő búvár használata). A fényképektől elvárják, hogy eredetiek, kreatívak és művésziek legyenek. A vágás csak ebben a kategóriában engedélyezett. A mesterséges tárgyak használata is csak a Kreatív kategóriában engedélyezett.

(Tervezve van „Smart eszköz kategória” bevezetése is pl. okos telefon, tablet használatával)

Film kategória
A Film kategóriában induló videó hossza legfeljebb 4 perc és legalább 2 perc lehet. A 2 percnél rövidebb vagy 4 percnél hosszabb videókat kizárják. A nem víz alatti képek és animációk aránya, beleértve a címet és a stáblistákat, nem haladja meg a 30% -ot. Szárazföldi és a víz alatti képek kombinálhatók  ugyan abban a felvételben. Ha azonban a szárazföldi képek az engedélyezett arányt túllépik, az a film kizárását vonja maga után. A résztvevők mesterséges tárgyakat, hangfájlokat (zene, hangalámondás, hanghatások), animációkat, effektusokat,  infografikákat, címeket és rögzített képeket alkalmazhatnak projektjükben. A hangeffektusoknak, vizuális effektusoknak, hangalámondásnak, animációnak és zenének azonban szerzői jogtól mentesnek kell lennie.

Dokumentumfilm kategória
A dokumentumfilm kategóriában induló videó maximális hossza 120 másodperc lehet. A 120 másodpercnél hosszabb filmeket kizárják. A szárazföldi felvételek aránya, a nyitó és a záró cím és stáblistákkal együtt, nem haladhatja meg a 30%-ot. Szárazföldi és a víz alatti képek kombinálhatók  ugyan abban a felvételben. Ha azonban a szárazföldi képek az engedélyezett arányt túllépik, az a film kizárását vonja maga után. Animációk és mesterséges objektumok nem engedélyezettek. A résztvevők hangfájlokat (zene, hangalámondás, hangeffektusok) címeket és rögzített képeket tartalmazhatnak projektjükben. A hangeffektusoknak, a vizuális effektusoknak, a hangalámondásnak és a zenének azonban szerzői jogtól mentesnek kell lennie.

Videoklip kategória
A videoklip kategóriában induló videó maximális hossza 60 másodperc lehet. A 60 másodpercnél hosszabb videókat kizárják. A résztvevők hangfájlokat is alkalmazhatnak, azonban vizuális effektusok, címek, képek és mesterséges tárgyak nem engedélyezettek. A videónak effektusok, színkorrekciók, valamint nyitó vagy záró stáblista nélkülinek kell lennie. Ebben a kategóriában engedélyezett a szerkesztés, a felvételrészek egymás utáni kivágása és beillesztése, valamint hangfájlok felhasználása. A videoklipnek három részből kell állnia; hal, makró és nagylátószög. A klip ennek a három külön felvett résznek a kombinációja bármilyen sorrendben. A külső vagy a fele-fele felvételek nem engedélyezettek ebben a kategóriában.”