BÚVÁRFOTÓS TÚRAVERSENYEK

Víz alatti fotós szakággal is foglalkozó szakszövetségi egyesületeink nincsenek, ezért nem is rendezhetnek „éleslövész” versenyeket. Nem is beszélve az alkalmas nyílt víz (tenger) és anyagi fedezet hiányáról. Ezért 2001-után a két legjelentősebb búvár médiaszereplő, a SUBMARINE Búvármagazin, majd a  DIVECENTER.HU Búvárportál,  egyéni tengeri búvártúrák keretében rendezett shoot-out jellegű versenyeket. A zsűri a túra után itthon bírálta el a képeket. Ezek a túraversenyek jól szolgálták a magyar víz alatti fotósok felkészültségét és utánpótlását.

 1. I. Submarine Shoot-out Buvárfotós Verseny, Adria, Krk A SUBMARINE Búvármagazin még 2001-ben kiírt egy sikeres pályázatot a búvárfotós utánpótlásnak, ezen Előd László jeleskedett. 2004. nyarán viszont már shoot-out versenyt rendezett magyar búvárfotósoknak az Adrián. A verseny nagy látószögű és makró kategóriáját egyaránt Gulyás Zsolt nyerte meg.

2006.II. Submarine Shoot-out Buvárfotós Verseny, Adria, Krk

A II. Submarine versenyt 2006. júniusában rendezte meg a magazin Krk szigeten, a Buborék Búvárközpottal együttműködve. A nagy látószög kategóriát Tökölyi Csaba, a makrót Czeiler István nyerte, az egyéni-összetett verseny győztese viszont Selmeczi Dániel lett.

 1. III. Submarine Shoot-out Búvárfotós Verseny, Adria, Pag A III. Submarine versenyre Pag-szigeten, a Blue Bay búvárbázissal együttműködve került sor. A nagy látószög kategóriát ismét Tökölyi Csaba, a makrót Előd László nyerte. Az összetett győztes Tökölyi lett.
 2. IV. Submarine Fotosub Búvárfotós Verseny, Adria, Pag A következő évben, 2008-ban ugyanott került sor a negyedik ilyen versenyre Submarine Fotosub néven. Az induló tizenkét búvárfotós közül Tökölyi Csaba a makró, Kreicz József a nagy látószög kategóriát nyerte meg, míg a verseny legjobb képét Kurucz Balázs készítette.
 3. I. DC Shoot-out Verseny, Adria, Krk 2009. őszén a DIVECENTER.HU búvárportál is belépett a versenyrendezők közé, és a Buborék Búvárközpont támogatásával a horvátországi Krk szigeten megrendezte első DC búvárfotós versenyét. A shoot-out versenyen tíz fotós szerepelt és fejenként 5-5 válogatott képet bocsátott zsűrizésre. A legjobb kép és kollekció díjat Előd Lászlónak ítélték, a kompakt kategóriát Szekrényes László nyerte meg.
 4. I. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom A DC-RSBH 2010. Fotósversenyt a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatásával júliusban Egyiptomban, a Vörös-tengeren rendezték meg. Bár tizenkét búvárfotós indult, közülük tíz bocsátott 50 képet zsűrizésre. A legjobb kép és kollekció díját Bálint Attila nyerte el, míg a kompakt kategóriában Zank Zoltán győzött.
 5.  II. DC-RSBH Shoot-out Verseny, EgyiptomDC-RSBH 2011. Fotósversenyt a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatásával júliusban Egyiptomban, a Vörös-tengeren rendezték meg. 7 DSLR és 11 kompakt fotós indult, 18 fotós 3-3 képe vagyis 54 kép közül a legjobb kép és kollekció díját Tökölyi Csaba nyerte el, míg a kompakt kategóriában Szabó Tamás  nyert. A közönség díját szintén Tökölyi Csaba nyerte.
 1. II. DC Shoot-out Verseny, Adria, Pag 2012. tavaszán a DIVECENTER.HU búvárportál a Blue Bay Diving Center támogatásával a horvátországi Pag szigeten rendezte meg a shoot-out versenyét, melyen 12 búvárfotós szerepelt, öt a DSLR és hét a kompakt kategóriában, A legjobb képet a zsűri Tökölyi Csabának ítélte, a kompakt kategóriát pedig Szabó Tamás nyerte meg.
 2. III. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom DC-RSBH 2012. versenyen résztvevők júliusban a Vörös-tengeren a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatása mellett, fél tucat roncsot merülve, majd a Ras Mohammed nemzeti parkban készíthettek képeket. 6 DSLR és 10 kompakt fotós indult, agy 16 fotós 5-5 képe vagyis 80 kép került a versenybe. A DSLR kategóriában a legjobb kép és kollekció díját Válóczy István nyerte el, míg  kompakt kategóriában Szabó Tamás nyert. A közönség díját pedig Zank Zoltán képe nyerte.
 3. IV. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom DC-RSBH 2013. Fotósverseny a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatása mellett a Cassiopeia szafari hajó fedélzetén került megrendezésre a verseny a Vörös-tengeren. Ebben az évben is öt-öt képes kollekciókkal lehetett nevezni a versenyre, amelyen 6 DSLR és 11 kompakt fotós indult: így 17 fotós 5-5 képet vagyis 85 képet nevezett a versenybe. A legjobb kép és kollekció díjait ismét Válóczy István nyerte el, míg a legjobb kompakt kollekciót ifj. Lőrincz Ferenc nyerte, a közönség díját ismét Zank Zoltán képe nyerte.
 4. 5. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom DC-RSBH 2014. évi Fotósversenye a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatása mellett a Cassiopeia szafari hajó fedélzetén került megrendezésre a Tirán szorosig felhajózva a Vörös-tengeren, ebben az évben is öt-öt képes kollekciókkal lehetett nevezni a versenyre, 14 fotós küldött képet 7 DSLR és 7 kompakt kategóriában. így 70 képet neveztek a versenybe. A legjobb DSLR kollekció és legjobb DSLD kép díjait Tökölyi Csaba nyerte el, míg a legjobb kompakt kollekciót és legjobb Kompakt felvételt is ifj. Lőrincz Ferenc nyerte el, a közönség díját Tökölyi Csaba a versenyben győztes képe nyerte.
 5. 6. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom DC-RSBH 2015. évi immár 6. shoot-out versenye a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatása mellett a Cassiopeia szafari hajó fedélzetén került megrendezésre északi túraként a Vörös-tengeren, ebben az évben is öt-öt képes kollekciókkal lehetett nevezni a versenyre, melyre 13 fotós küldött képet 8 DSLR és 5 kompakt kategóriában, vagyis 65 képet neveztek a versenybe. A legjobb DSLR kollekció és legjobb DSLD kép díjai egyaránt ifj. Lőrincz Ferenc nyerte el, míg a legjobb kompakt kollekciót és legjobb Kompakt felvételt is Szabó Tamás nyerte el, a közönség díját ifj. Lőrincz Ferenc képe nyerte el.
 6. 7. DC-RSBH Shoot-out Verseny, Egyiptom DC-RSBH 2016. évi, hetedik és egyben utolsó shoot-out versenyére augusztusban került sor a Red Sea Boats Holidays Kft. támogatása mellett a Cassiopeia szafari hajó fedélzetén került megrendezésre a Vörös-tengeren. Ekkor volt a legkisebb érdeklődés összesen 9 fotós indult a versenyen melyre öt-öt képes kollekciókkal lehetett nevezni. A kisszámú induló miatt a kollekciókat egyben értékelték, a közönség szavazás pedig elmaradt. A legjobb DSLR kollekció és legjobb DSLD kép díjait egyaránt ifj. Lőrincz Ferenc nyerte el, míg a legjobb Kompakt felvételt ismét Szabó Tamás nyerte el.”