VILÁGVERSENYEK SHOOT-OUT RENDSZERBEN

Világszövetségünk a CMAS 1985-óta víz alatti fotó- és videó versenyszámokban kontinentális- és világbajnokságokat rendez. A világ minden tájáról érkező versenyzők hazájukban versengenek, hogy kvalifikálják magukat ezekre a rangos eseményekre. E versenyek részletes generális és specifikus szabályai megtalálhatók a CMAS weboldalán (cmas.org), de a sporton túl e versenyek nem titkolt célja – a természetfotós hagyományok okán – a víz alatti világ szépségének megörökítése, az élővilág csodáinak felfedezése és dokumentálása is az eljövendő generációk számára. Az ilyen versenyek ugyanakkor ünnepi alkalmak a búvárok számára, amelyeket izgalom, sportszerű versengés és barátság jellemez.

A tagországok szakszövetségei egy kontinentális vagy világbajnokságra legfeljebb 2 fotós és/vagy 2 videós versenyzőt nevezhetnek, személyenként 1-1 asszisztens (modell) merülőtárssal és csapatonként 1-1 csapatvezetővel. A versenyzők hat fotó vagy három videó kategóriában vetélkedhetnek, hogy minél kiválóbb képeket, felvételeket készítsenek.  (Lásd: A szakág leírása oldalon)

 A hatnapos versenyprogram első napján megnyitó és technikai ülés van a részvevők számára. Második napján a versenyző-asszisztens párok két merülés keretében ismerkedhetnek azzal a négy területtel, merülőhellyel, ahol a következő két nap az „éleslövészet”, a shoot-out rendszerű verseny zajlik. A harmadik és negyedik napon a nemzeti csapatok két-két, legfeljebb 90 perces és 30 méteres,  no deko merülés során járják végig (eltolt időbeosztással)  a négy területet és készíthetik el versenyképeiket, felvételeiket. Az ötödik napon a fotósok kiválasztják a különböző kategóriákban  zsűrizésre szánt képeiket (versenymerülés közben a víz alatt lehetséges, de utólagosan tilos a képkorrekció), a videósok pedig befejezik zsűrizésre szánt filmjeik összeállítását. Közel egy hét intenzív munka és izgalom után a hatodik napra neves zsűri választja ki és rangsorolja kategóriánként a legjobb képeket, filmeket és szerzőik lesznek a díjátadó ünnepségen az aranyérmes kontinentális- vagy világbajnokok, valamint a további helyezettek. 

Mindezek ismeretében nyilvánvaló, hogy ilyen versenyeken csak búvártechnikailag jól felkészült, biztonságosan merülő, ugyanakkor fototechnikailag gyakorlott, kompozíciós készséggel és tengeri élővilág ismerettel is rendelkező versenyzők képesek kiemelkedő eredményt elérni. Fontos szerepük és részük van a sikerben az asszisztenseknek is, nemcsak merülés biztonsági szempontból, hanem a témák felkutatásában, kiegészítő felszerelések szállításában, világításban, modellként képalkotásban