A múlt század hetvenes éveinek elején egy országos könnyűbúvár fotópályázat megrendezésének gondolata azokban a búvárkodást szabadidősportként űző polgári (eredetileg természetbarát)  klubokban vetődött fel, amelyek a víz alatti fényképezés területén akkor a legaktívabbak voltak: az Amphorában és a Delfinben. Ekkoriban már valamennyien a honvédelmi felkészítéssel és versenysporttal foglalkozó (eredetileg MHSZ) klubokkal közös szervezetbe, a Magyar Könnyűbúvár Szövetségbe (MKBSZ) tartoztak. A megrendezett első, 1972-es országos pályázat azután hagyományt teremtett, utána jó két évtizeden át öt évenként (1972, 1977, 1982, 1988, 1993) került sorra ilyen verseny. Az első három pályázatnál zsűri elnöknek Kollányi Ágoston Kossuth-díjas filmrendezőt, míg média támogatóként  a versenyeredmények és egyes képek publikációjához a Természet Világa című folyóiratot, később az Élet és Tudomány folyóiratot sikerült megnyerni. A legtöbbször felkért zsűritagok ezekben az években Bojtár Ottó fotoriporter-biológus, és Z. Vincze György sportújságíró-szerkesztő, később Dióssi Ferenc fotóművész-operatőr és Dombovári Tibor fotóművész-búvárfotós voltak.
1972 I. Búvárfotós Országos Bajnokság

1972-ben 218 kép érkezett a pályázatra, három víz alatti (kisdia, nagydia, papírkép) és egy felszíni búvártémájú kategóriában. (Egészen az 1988-as pályázatig egyes kategóriákban fekete-fehér papírképekkel is pályázni lehetett.) A díjak java részét Dióssi Ferenc és Násfay Béla nyerte el, beleértve a különdíjakat is, képanyaguk ismeretterjesztő értékeiért. A legjobb felvételeket 1973. februárjában a TIT Természettudományi Stúdiójában is kiállították. A Magyar Könnyűbúvár Szövetség 1977-től különdíjat is felajánlott a legjobb versenysport témájú felvételnek. 

 1. II. Búvárfotós Országos Bajnokság

1977-ben 225 képet küldtek be, az első pályázathoz hasonló kategóriákban. Ezen a versenyen Plózer István emelkedett ki a mezőnyből, elsősorban kitűnő víz alatti barlangi felvételeivel, de a „régiek” közül Dióssi Ferenc és Kenéz György ismét letette a névjegyét egy-egy első helyezéssel. A különdíjasok közül kiemelkedett Kunkovács László fotóművész víz alatti kutatómunkákról készített képsorozata. A legjobb versenysport fotó Hirschberg Judit: Forduló c. képe lett. 

 1. III. Búvárfotós Országos Bajnokság

1982-ben 231 kép szerepelt, három víz alatti és egy felszíni kategóriában. A nagyméretű diapozitívok ekkorra már eltűntek a pályázatról,  az  édesvízi felvételek viszont önálló kategóriát követeltek meg maguknak. Ezúttal Ember Sándor, Kenéz György és Násfay Béla osztozott szinte valamennyi díjon. 

 1. IV. Búvárfotós Országos Bajnokság

Az 1988-as volt az egyik legsikeresebb versengés, hiszen 26 pályázó 532 képpel jelentkezett. A rendező ismét az Amphora Búvár Klub volt, ezúttal a Korall Természetbarát Búvár Klubbal és az Élet és Tudomány szerkesztőségével karöltve, a zsűri elnöke pedig Rácz Gábor filmrendező, az MTV Natura szerkesztőség vezetője. A legtöbb díjat a Násfay házaspár vitte haza, de ismét jól szerepelt barlangi felvételeivel Ember Sándor is. A verseny két meglepetését Csukás László szlovákiai magyar búvárfotós szerezte remek édesvízi felvételeivel, valamint Herbst Rudolf fotóművész szép fekete-fehér tengeri papírképeivel. Számos különdíjat is kiosztottak a fent említett fotósok között. A verseny árnyoldala ennek ellenére a díjkiosztás volt, a plakettek ugyanis jóval későbbre készültek el, és néhány díjazottnak még azután is elfelejtették kiküldeni.
A politikai rendszerváltozás során, 1989. december 9-én, az MKBSZ jogutódjaként, de demokratikus választás útján, megalakult a Magyar Búvár Szövetség (MBSZ), a szervezett magyar búvárok teljes körének és minden irányú víz alatti tevékenységének összefogására. 

 1. 4th CMAS World Championship Underwater Photography, Kuba

Magyarország bekapcsolódott a Búvár Világszövetség (CMAS) sokrétű tevékenységébe és búvárminősítési rendszerébe is. Így vált lehetővé, hogy az MBSZ ­- a Világszövetség elő-zsűrijének döntése alapján – Dombovári Tibort és Násfay Bélát nevezze az 1992-ben Kubában sorra kerülő 4. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra. A versenyen 4 földrész 16 országának 27 búvárfotósa vett rész. A világbajnokságokon „éleslövészet” (shoot-out rendszer) van, azaz a helyszínen, meghatározott számú és idejű merülés alatt kell elkészíteni a felvételeket. A VB-n Dombovári ezüstérmet szerzett a makró kategóriában, valamint 4. helyet a nagy látószögű és 6. helyet a kreatív versenyszámban. Násfay felvételeit a kettős expozíciót tiltó új szabály (amelyről nem tudott) megszegése miatt az értékelésből kizárták. 

 1. V. Búvárfotós Országos Bajnokság

Az 1993-as versenyt 5. Magyar Búvárfotós Pályázat néven a Magyar Búvár Szövetség rendezte meg, mégpedig az akkori nemzetközi gyakorlatnak jobban megfelelő négy víz alatti (mérsékelt tengeri, trópusi, makro és édesvízi), valamint a nálunk hagyományos barlangi kategóriában. A pályázat fő szervezője és zsűri elnöke Dombóvári Tibor – az akkor már nemzetközileg is eredményes magyar búvárfotós –, támogatója pedig a Nikon Magyarország Kft. volt. Talán a legutóbbi szervezési hibák, vagy a kedvezőtlen nyár végi időpont volt az oka, de a pályázatra csak 118 kép érkezett be. A barlangi kategóriát leszámítva azonban a színvonal magas volt, legalábbis ami a győztes és a helyezett képeket illeti. A díjak többségét Násfay Béla nyerte meg.

 1994. 5th CMAS World Championship Underwater Photography, Korea

A VB-t Dél-Koreában rendezték, Dombovári Tibor és Násfay Béla vett rajta részt. Egy közeli tornádó alaposan felborította a programot, kényszerűségből a kikötő melletti öbölbe szorította be a teljes mezőnyt. A zavaros és nem kellően biztonságos körülmények között a magyarok nem kerültek az első tízbe. 

 1. 1st CMAS World Cup Underwater Photography, Egyiptom

A Búvár Világszövetség soron kívül 1995-ben (hallgatólagosan kárpótlásul az előző évi VB-n történtekért) Egyiptomban, Sharm el Sheik környékén rendezte meg első Víz Alatti Fotó Világkupának nevezett versenyét, öt földrész 19 országának 52 válogatott víz alatti fotósának részvételével. Ezen a világversenyen ismét Dombovári Tibor és Násfay Béla indulhatott. Ezúttal Násfay ért el egy 5. helyet a nagy látószögű kép búvárral kategóriában. 

 1. 6th CMAS World Championship Underwater Photography , Spanyolország

1996-ban Gulyás Zsolt jutott ki a 6. CMAS VB-re Estartitba és a makro kategóriában ugyancsak 5. helyen végzett. 

1998. 7th CMAS World Championship Underwater Photography, Norvégia

1998.szeptemberében került sor a 7. CMAS VB-re a norvégiai Alesundban. Zákányi László vállalkozott a fagyos kalandra, de nem sikerült az első tíz közé kerülnie.
Társrendezők, támogatók hiányában az MBSZ nem rendezte meg az 1998-ban esedékes országos pályázatot, csupán egy válogató versenyt tartott 1999. novemberében a 2000. évi CMAS Víz Alatti Fotó Világbajnokságra. 

 1. 8th CMAS World Championship Underwater Photography, Egyiptom

A válogató verseny első két helyezettje utazott az egyiptomi Hurghadába: Dombovári Tibor és Gulyás Zsolt.
A versenyen Dombovári második világbajnoki ezüstérmét nyerte makro kategóriában, és 6. lett a téma, valamint 7. a nagy látószögű kategóriában,  Gulyás pedig 5. lett a hal kategóriában. 

 1. VI. Búvárfotós Országos Bajnokság

Ebben az évben a Magyar Búvár Szövetség a Tengeri Só Alapítvánnyal karöltve rendezte meg a VI. Magyar Búvárfotós Pályázatot. A képek száma 132 volt öt kategóriában, amelyek mérsékelt égövi és trópusi tengeri, édesvízi, makró és egyéb merülési témákat öleltek fel. A díjak többségét és az összetett nagydíjat ezúttal Kiss Gábor szerezte meg, Gulyás Zsoltnak csak a makro kategória elsősége jutott. Ettől az időtől fogva, a kétévente sorra kerülő világbajnokságokhoz igazodva, a hazai országos bajnokságok is kétévente kerültek megrendezésre, a Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány társrendezésében. 

 1. 9th CMAS CMAS World Championship Underwater Photography, Franciaország

Az év tavaszán a Magyar Búvár Szakszövetség ismét válogató versenyt tartott, amelyen a 2002. évi 9. CMAS VB-re kiutazó csapat búvárfotósait kereste. Meglepően nagy volt az érdeklődés, 16 induló 240 képpel pályázott és Kiss Gábor valamint Gulyás Zsolt végzett az élen.  Az augusztusi VB-n azután Franciaországban, Marseille környékén Gulyás Zsolt (Tóth József asszisztenssel) világbajnoki ezüstérmet szerzett a nagy látószög búvárral kategóriában, de Kiss is az első tíz között végzett. 

2003.VII. Búvárfotós Országos Bajnokság

2003-ban a VII. Búvárfotós Országos Bajnokságra, egyben válogató versenyre került sor. Az ekkor már nemzetközileg szokásos nagy látószögű, makró és hal kategóriák mellett ezúttal búvársport kategóriában is lehetett pályázni szabadidő- és versenysport képekkel. 242 dia és 46 papírkép alkotta a mezőnyt. Ezúttal Gulyás Zsolt szerepelt legjobban, megelőzve Kiss Gábort, és letette névjegyét az utánpótlás részéről Előd László. Bár a „Best of Show” képet Kiss készítette, az összetett győzelemért a nagydíjat mégis Gulyás vitte haza. 

 1. VIII. Búvárfotós Országos Bajnokság

A VIII. Búvárfotós Országos Bajnokságon már öt víz alatti kategória szerepelt: nagy látószög búvárral és anélkül, hal, makró és édesvízi felvételek. Tíz pályázó 193 képet nevezett a versenyre. Kiss Gábor és Előd László két-két győzelmet, míg Tóth József egyet szerzett. A „Best of Show” kép díjat Kiss Gábor nyerte meg, az összetett győztes, a nagydíjas viszont Előd László lett.

2005.10th CMAS World Championship Underwater Photography, Spanyolország

A 10. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra az MBSZ Gulyás Zsoltot és Előd Lászlót nevezte. A versenyre a spanyolországi Estartit-nél került sor négy földrész 24 országából 42 búvárfotós részvételével. Mindkét magyar bekerült a legjobb tíz közé a hal és a makró kategóriában, egyaránt a 9. helyen végezve.

 1. IX. Búvárfotós Országos Bajnokság

A 2007-évi Búvárfotós Országos Bajnokságra már az év januárjában sor került, hogy egyúttal válogatni lehessen versenyzőt a tavasszal sorra kerülő CMAS VB-re. Az országos bajnokságon 14 induló 280 képpel pályázott. Násfay Béla 2, Előd László, Selmeczi Dániel és Tóth József 1-1 győzelmet szerzett, a „Best of Show” díj is Násfayé lett, az összetett versenyt mégis Előd nyerte. 

 1. X. Búvárfotós Országos Bajnokság

A X. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2009-ben, minden korábbinál népesebb mezőny, 29 búvárfotós indult 432 képpel. Mindez bizonyára az új, kompakt fényképezőgéppel teljesíthető ötödik kategóriának és az internetes képfeltöltésnek volt köszönhető. A kategória győztesek jól ismert nevek, a hal és a makró kategóriákban Gulyás Zsolt, a nagy látószögű és a mérsékelt égövi kategóriákban Előd László végzett az élen. A kompakt kategóriában új neveket ismerhettünk meg, Szabó Tamás nyert a zsűri döntésével az azonos pontszámot elért Erdei Péter előtt. A „Best of Show” kép serlege, valamint az összetett elsőség nagydíja Előd László birtokába került. 

 1. XI. Búvárfotós Országos Bajnokság

A XI. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2011-ben 44 fő nevezett összesen 616 fotót beküldve! A verseny legjobb felvétele – Best of Show Előd László képe lett, Nagy látószögű kategóriát Előd László, Hal kategóriát Válóczy István Sándor, a Makro kategóriát Előd László , Mérsékelt vagy hideg égöv kategóriát Előd László nyerte. Ebben az évben két kompakt kategória volt, a Kompakt agylátószögű kategóriát Horváth Viktor, míg a Kompakt Makro kategóriát pedig Pohl András nyerte. 

 1. XII. Búvárfotós és Filmes Országos Bajnokság

A XII. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2013-ban 37 fős mezőny összesen 402 fotót és 10 filmet nevezett. Filmeknél a Kisfilmek kategóriában Sásdi Zsolt, Nagyfilmes kategóriában a Cápák a keresőmben (Saser Production) nyert. Film kategóriában a verseny legjobb felvétele – Best of Show Cápák a keresőmben, lett, Fotó kategóriában a verseny legjobb felvétele – Best of Show – Előd László képe lett, a nagy látószögű és hal kategóriát Előd László, makro kategóriát Némethné Mánfai Éva, mérsékelt vagy hideg égöv kategóriát Némethné Mánfai Éva, a kompakt kategóriát pedig Szabó Tamás nyerte. 

2015.XIII. Búvárfotós Országos Bajnokság

A XIII. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2015-ben 30-an neveztek összesen 345 képpel, öt kategóriában lehetett nevezni, Nagylátó, Hal, Makro, Mérsékelt vagy hideg égöv és Kompakt kategóriákban. A verseny legjobb felvétele – Best of Show – Násfay Béla képe lett, Nagy látószögű kategóriát Tökölyi Csaba, Hal kategóriát Tóth József, Makro kategóriát Pohl András, Mérsékelt vagy hideg égöv kategóriát Násfay Béla, a Kompakt kategóriát pedig Násfayné Kőházi Mária nyerte. 

 1. XIV. Búvárfotós Országos Bajnokság

A XIV. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2017-ben 20 búvár fotós nevezett, de végül 19 versenyző nevezett 165 képpel, Ebből 14 DSLR és 5 Új pályázó a Kompakt kategóriában. A hagyományos három Nagylátó, Hal és Makro kategóriák mellett két új kategória is megjelent az Új pályázók és a víz alatti sportágak. A verseny legjobb felvétele – Best of Show – Előd Lászlóé lett, Nagy látószögűt Rózsahegyi Levente, Hal kategóriát Előd László, Makro kategóriát Tökölyi Csaba, Új pályázókat Bálovics Sándor, a víz alatti sportágakat pedig ifj. Lőrincz Ferenc nyerte.  

 1. 17th CMAS World Championship Underwater Photography és 3rd CMAS World Championship Underwater Video, Tenerife, Spanyolország

A Magyar Búvár Szakszövetség 2018-évi döntése alapján 14 év kihagyás után ismét nevezett versenyzőket a VB-re. 2019. évben egyszerre kerül megrendezésre a 17. fotós és 3.videó világbajnokság, melyen hazánkat fotó kategóriában ifj. Lőrincz Ferenc (Takár Yvette asszisztenssel), video kategóriában a helyszínen élő, magyar származású – Frank Pöcze (Száger Mónika asszisztenssel) képviselte. A fotós páros nem került az első tíz közé, a videós páros pedig technikai probléma miatt nem tudott elrajtolni a versenyen. 

 1. XV. Búvárfotós Országos Bajnokság

A XV. Búvárfotós Országos Bajnokságon, 2019-ben csak 9 búvár fotós nevezett, összesen 153 képpel négy kategóriában. A hagyományos három Nagylátó, Hal és Makro kategóriák mellett ismét megjelent a víz alatti sportágak kategória. A verseny legjobb felvétele – Best of Show – ifj. Lőrincz Ferencé lett, Nagylátószöget Előd László, Hal kategóriát ifj. Lőrincz Ferenc, Makro kategóriát Pohl András, a Víz alatti sportágakat pedig ezúttal Előd László  nyerte. 

 1. 18th CMAS World Championship Underwater Photography, Madeira,Portugália

A Magyar Búvár Szakszövetség 2021. évi döntése alapján 2019. év után hazánkat fotó kategóriában ifj. Lőrincz Ferenc (Takár Yvette asszisztenssel) képviselte 2021. október 4 és 9 között megrendezett 18. Búvárfotós Világbajnokságon. A versenyen 18 ország, 34 búvárfotós csapata között a magyar páros Nagy látószög kategóriában 1. helyen végzett, Téma (Rák) kategóriában 6. helyet szerezte meg. Ezzel megszületett az első magyar VB aranyérem, az első Magyar Búvárfotós Világbajnoki cím.

 1. 3rd CMAS European Championship Underwater Photography, Madeira,Portugália

2022 október 3-8-ig, Madeirán rendezték a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetségének víz alatti fotós Európa-bajnokságát, amelyen a tavaly világbajnoki címet szerző Ifj. Lőrincz Ferenc, Takár Yvette páros ezúttal nagy látószögű kategóriában a 9., kreatív kategóriában pedig a 6. helyet szerezte meg.”